Saturday, 17 November 2012

Puisi Untuk 6 Jahanam



Malam ini sangat gelisah
Mengenangkan peristiwa pahit itu
Rasanya telah lupa semuanya
Namun satu-satu khabar datang membawa petunjuk

Mula semuanya seperti mengambil berat
Mulanya semuanya seperti mengambil tahu
Mulanya semuanya seperti memberi simpati
Mulanya semuanya seperti memberi semangat

Mungkin kamu semua telah penat
Mungkin kamu semua telah muak
Mungkin kamu semua telah jemu
Mungkin kamu semua telah bosan

Hanya kerana dia yang sangat istimewa itu
Hanya kerana secebis kebahagian yang dimiliki
Hanya kerana suka menceritakan
Hanya kerana rasa ingin meluahkan

Maafkan aku wahai teman kerana terlupa apa yang diperkatakan
Maafkan aku wahai teman kerana selalu mencuri masamu
Maafkan aku wahai teman kerana terpaksa membenci diri ini
Maafkan aku wahai teman kerana membuatkan hidup kalian tidak tenang

Mungkin aku yang terlebih kata dalam tidak sedar
Mungkin aku  tersalah pilih teman untuk bicara
Mungkin aku yang penuh salah sangka
Mungkin aku yang kurang bijak menilai

Musibah yang menimpa
Hanya senyum tawar darimu
Kesedihan yang menimpa
Hanya  hati yang keras kau tunjukkan


Suatu perancangan yang hebat nantilah perancangan hebat dari Allah
Suatu fitnah yang amat besar nantilah hukuman dari Allah
Suatu pendustaan yang amat kejam nantilah balasan dari Allah
Suatu rekaan cerita penuh penipuan nantilah azab dari Allah

Namun mengapa tidak pernah ke depan jika kamu semua benar
Namun mengapa perlu bersembunyi  jika kamu semua benar
Namun mengapa perlu  bersangsi jika kamu semua benar
Namun mangapa perlu adanya fitnah jika kamu semua benar


Kamu golongan yang sangat kotor hatinya
Kamu golongan yang sangat  bermuka-muka
Seperti kamu itu munafik
Seperti kamu itu pembelot

Pembawa berita kata kau kata  aku tidak sedar diri
Pembawa berita kata  kau kata aku tidak ada perasaan
Kau kata aku terlalu negative
Kau kata aku tak layak untuk mengecapi kebahagiaan

Tapi aku terlalu bijak menafsir berita
Aku terlalu bijak untuk tidak menyerang
Aku terlalu sabar untuk mengeratkan ukhuwah
Semuanya kerna aku pilih untuk bahagia

Kau kata pemberita kata aku cemburu
Kau kata pemberita kata aku dengki
Kau kata pemberita kata aku  khianat
Kau kata penberita kata aku hipokrit

Mengapa terlalu bodoh untuk percaya
Mengapa terlalu bodoh untuk mengikut
Mengapa tidak belajar dari masa silam
Mangapa tidak ke depan untuk bersuara


Asalnya aku sama sahaja seperti kamu
Berasa seronok  bersama memakan daging saudara
Mencipta bahagia atas kesengsaraan orang lain
Merasa bahagia mencipta sebuah cerita dongeng

Bila diri tehantuk batu baru sedar
Mula lihat betapa buruknya diri ini
Mula sedar siapa kawan siapa lawan
Mula tahu diri telah terjerat kerna kesilapan sendiri


Namun pencipta diri masih sayang
Namun pencipta diri masih memberi rezeki
Ada lagi manusia mempunyai hati yang tulus
Kehidupan baru kusambut dengan syukur

Terima kasih kepada 6 jahanam
Kernamu aku belajar hidup
Terima kasih pada yang membantu
Kerna kamu aku belajar bersyukur



Tuesday, 13 November 2012

Kronologi Kes Haikal


Sebenarnya banyak yang nak dicerita pasal kes Haikal menyaman kerajaan Malaysia ni terutamanya time perbicaraan, tapi memandangkan kesuntukan masa yang teramat dan kesihatan yang tak mengizinkan telah tak sempat nak update blog. Tapi untuk ringkasan kes untuk entry kali ni saya bagi kronolgi dulu, cite yang panjang mengenai situasi perbicaraan  akan dimuatkan pada entry yang akan datang.

Sebenarnya bagi kes saman kerajaan Malaysia terutamanya kanak-kanak macam Haikal had umur mestilah 3 tahun, dan pihak  peguam akan membuat kajian terlebih dahulu  dulu kes samaada boleh menang atau tidak selepas itu barulah pihak mereka akan lakukan saman, sebab bukan senang nak saman pihak kerajaan ni.

KRONOLOGI KES SAMAN MUHAMMAD ADAM HAIKAL BIN ABDUL SALIM

BIL
TARIKH
PERKARA
1.18.4.2011
Saman dikeluarkan oleh kami melalui pihak peguam Zarina G.T Vanan & Associated terhadap Kerajaan Malaysia
2.
29.6.2011
Permohonan urusan laporan kesihatan Haikal yang terkini termasuk pengiraan kos perbelanjaan yang terlibat dikeluarkan bagi membantu kes hospital kerajaan dan swasta turut terlibat dalam membantu memberi laporan.
3.
15.7.2011
Pengurusan kes di Mahkamah tinggi
4.
15.9.2011
Pengurusan kes di Mahkamah tinggi
5.
16.11.2011
Kes pengurusan terakhir
6.
11 . 1. 2012
Haikal dibawa ke mahkamah bagi membantu kes pengurusan khas bagi pengiraan umur Haikal untuk memudahkan pengiraan kos pampasan.
Turut dimaklumkan bahawa salah sebuah hospital ke 2 yang terlibat di dalam kes ini  telah mengaku kesalahan dan tidak akan dibicara. Perbicaraan hanya untuk Hospital ke 1
7.
9. 2. 2012
Perbicaraan kes Haikal bermula oleh Hakim 
8.
1.10.2012
Keputusan oleh mahkamah tinggi mendapati pihak ke dua - dua bersalah kerana lalai menguruskan kelahiran Haikal di Hospital 1 dan telah menyebabkan Hospital ke 2 menanggung kesalahan. Kelalaian yang dilakukan oleh pihak hospital telah menyebabkan Haikal mengalami kelumpuhan otak dan telah dikategorikan sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU). Jumlah pampasan yang akan diperolehi oleh Haikal adalah sehingga umur 40 tahun
Mahkamah telah memberi peluang kepada pihak Kerajaan Malaysia mengemukan rayuan terakhir pada 1. 11. 2012
9.
1.11.2012
Pihak kerajaan Malaysia tidak mengemukan rayuan ini bermakna Haikal telah menang kes.Mahkamah meminta pihak kami melakukan laporan kesihatan Haikal yang terkinibagi tujuan pengiraan kos tanggungan.


RINGKASAN KES

Muhammad Adam Haikal dilahirkan pada 18.4.2008 Jumaat 2.15 petang. Pada hari pertama kelahirannya didapati  Haikal mempunyai masaalah pada bahagian pernafasan kerana terdapat bunyi yang agak pelik semasa bernafas. Haikal telah dimasukkan di NICU bagi rawatan lanjut. Malangnya pada hari 3 kelahiran Haikal mengalami sesak nafas dan telah divantilate semasa dibawah penjagaan pihak hospital. Kes Haikal telah dirujuk kepada Hospital ke 2 setelah mendapati terdapat ketumbuhan atau nama saintifiknya Subglotik Granuloma pada trachea.

Pihak Hospital ke 2 telah membuat 2 kali prosedur untuk membuang granulamo namun begitu, Haikal masih lagi tidak boleh bernafas dan masih bergantung pada vantilator mesin. Akhirnya Dr. membuat keputusan untuk menjalankan prosedur tracheostomi pada Haikal pada 6.6.2008. Menurut Dr. prosedur ini adalah untuk jangka pendek sahaja sehingga Haikal boleh bernafas sendiri.  Tetapi malangnya pada hari kelima 11. 6. 2008 trachei telah  Haikal dislose  semasa dibawah penjagaan pihak Hospital ke 2. Akibat daripada itu, Haikal telah berhenti bernafas selama 20 minit (mengikut laporan  dr semasa itu).

Haikal telah didignosekan sebagai Cerebral Palsy, dan keadaanya sekarang masih memakai trachei  dan masih belum boleh berjalan. Haikal juga memerlukan mesin penyedut kahak  kerana tidak pandai menelan air liur.

Hasil penyiasatan Mahkamah sebenarnya, sewaktu proses kelahiran saya iaitu ibu Haikal mengalami kesukaran untuk bersalin biasa, namun begitu Dr telah memaksa untuk melahirkan juga dan telah menyebabkan berlakunya  kekasaran pada trachea Haikal. Sebagai makluman tambahan, pada kelahiran pertama saya melahirkan secara pemedahan berikutan kesukaran bersalin. Pihak hospital ke 1 juga telah lambat mendignose Haikal yang mempunyai masaalah pada Trachea dan telah menyebabkan Haikal sesak nafas pada hari ketiga kelahiran.

Sunday, 11 November 2012

Horrey Aisyah dah Bergraduat


Alhamdulillah minggu lepas 3 November 2012 dah selamat bergraduat daripada PASTI Ainul Mardhiah. Sebenarnya cikgu dah salah bagi info waktu, dimana dalam surat inform pukul 1 tapi sebenarnya pagi 8.00 – 1.00 tengahari. Nasib baik cikgu call pagi tu inform ada kesilapan, apa lagi bergegaslah kami anak-beranak untuk ke Stadium Tertutup MPSJ Serdang. Nasib baik sempat lagi.
Rasanya masa cepat berlalu, rasanya baru lagi melahirkan puteri ummi ni sedar-sedar dah nak naik darjah satu tahun depan. Sebak pun ada.
Next day pulak 4 November 2012, berlangsung pula majlis kecemerlangan pelajar PASTI. Pada majlis tersebut aisyah buat persembahan nasyid.
Rasa seronok bila melihat anak-anak kecil gembira dengan mendapat hadiah masing-masing lebih-lebih lagi yang dapat nombor 1,2 dan 3. Tapi yang lebih rasa seronok bila melihat anak-anak yang belajar disini pandai baca doa dan bersemangat bila nasyid PASTI dimainkan.
Kami rasa lagi sebak bila ada ibu bapa yang bertanya, lepas ni  bolehlah hantar adik Aisyah pulak ye kesini? bergenang air mata. Kami terpaksa menjelaskan adik Aisyah merupakan anak istimewa dan berkemungkinan dia akan masuk tadika khas. Tapi jauh dalam hati, diri ini berdoa Haikal pun boleh masuk ke sini, mengenangkan usia Haikal baru 4 tahun, perlukan 2 tahun lagi merawat dia dan insyaallah tepat usianya 6 tahun bolehlah daftar masuk sini. Ameeeeen….moga termakbul doa ini.
Apa pun untuk puteri ummi dan abah yang amat kami cintai ini, tahniah dan ingat gandakan usaha bila masuk darjah satu nanti. Aisyah tak dapat nak score tahun ni sebab demam 2 minggu masa nak exam, tapi apapun sebenarnya pencapaian Aisyah amat membanggakan dengan mendapat A hampir semua subjek cuma ada 3 B sahaja. TAHNIAH!! and we always luv u…deep in our heart….Smile

SUASANA MAJLIS KONVO AISYAH 2012

031120122594

031120122595

031120122598

031120122599

  

031120122600

031120122601

031120122606

031120122609

031120122611

031120122613

SUASANA MAJLIS KECEMERLANGAN PASTI AINUL MARDHIAH 2012

041120122622

041120122623

041120122625

041120122628

041120122630

041120122631


LAGU TEMA PASTI …..KENANGAN UNTUK AISYAH SELAMANYA…..

Friday, 9 November 2012

Rumah Kami Di naiki Air

 

4 September 2012, akibat hujan yang lebat yang amat petang tu, seluruh Taman Seri Serdang dinaiki air, termasukklah rumah kami. Air naik hingga paras lutut, seluruh rumah diteenggelami air. Otak waktu tu kosong tak tahu nak buat apa ditambah lagi mengenangkan keadaan Haikal yang begitu resah dan gelisah. Dalam kedaan air dalam rumah sukar untuk Haikal nak duduk disitu lagi, bukan apa takut kalau – kalau terjatuh dalam air dah la dia pakau trachei. Dalam pada tu terfikir kalau ada benda pelik-pelik masuk rumah macam mana dengan anak-anak. Aisyah dah menangis sambil pegang muqaddam dan berdoa “YA ALLAH HENTIKANLAH HUJAN YA ALLAH, HENTIKAN BANJIR INI YA ALLAH”, dalam rasa gelisah tu geli hati jugak ada tengok gelagat dia. Tanpa sedar aku pun dah mula nangis, bila lihat semua harta benda mula musnah satu-satu.

Akhir sekali dalam hujan renyai2 kami sekeluarga terpaksa redah untuk keluar juga dari kawasan itu, Allah sahaja tahu macam mana sukarnya kami keluar dari situ dengan air di kawasan depan rumah naik hingga paras pinggang, bawak Haikal part Haikal memang kena hati-hati sebab tak boleh buat kesilapan walau sikit seperti terjatuh dalam air. Kereta dah la parking jauh dari rumah, sebab masa balik keja memang tak boleh nak bawak masuk rumah sebab air dah naik tinggi. Dalam tempoh 3 jam baru kami sampai di rumah pakcik di Puchong. Malam tu memang jem yang amat sangat sebab banyak laluan ditutup. Tapi apapun Alhamdulillah sekurang-kurangnya kami semua selamat lebih-lebih lagi Haikal.

Esoknya pagi-pagi aku, husband and adik ipar bersama dua orang pekerja balik rumah Serdang, dan mulalah acara membersih rumah. Hari tu, seluruh penduduk Taman Seri Serdang sibuk membersihkan rumah masing-masing….

(BIAR GAMBAR YANG MENCERITAKAN SEGALANYA – TAK SEMPAT NAK AMBIL GAMBAR SEMASA KEJADIAN HANYA SEMPAT AMBIL SETELAH AIR SURUT)

050920122414

 

 

 050920122415

 

 

050920122416

 

 

 

050920122417

 

 

050920122419

 

 

050920122420

 

 

050920122421

 

 

050920122424

 

050920122425

 

 

050920122426

 

 

050920122427

 

 

050920122428

 

 

050920122429

 

 

050920122430

 

 

050920122431

 

 

050920122432

 

 

050920122433

 

‘KEROSAKAN DAN KERUGIAN TIDAKLAH SEBESAR MANA JIKA DIBANDINGKAN KESELAMATAN NYAWA ANAK ISTIMEWA INI DIMANA KEADAAN RUMAH SEMASA BANJIR TIDAK MENGIZINKAN DIA UNTUK TERUS TINGGAL DALAM RUMAH YANG DILANDA BANJIR, DITAMBAH DENGAN  MESIN SEDUT KAHAK BOLEH TAHAN SEHINGGA 3 JAM SAHAJA.’

 

18042011242-1

Saturday, 13 October 2012

Keguguran lagi

 
Dalam tempoh 9 bulan aku dah kehilangan 2 baby boy dimana2 kedua-dua kandungan  sama iaitu 4 bulan. Sebenarnya setelah gugur kali pertama dulu setelah 3 bulan cuba sekali lagi untuk mengandung. Tapi akhirnya, masuk je usia kandungan 4 bulan baby tak bernafas. Alahai dah takde rezeki nak buat macam mana.
Sebenarnya kedua-dua kes keguguran adalah sama iaitu baby berhenti bernafas pada usia nak masuk 4 bulan. Pada kes pertama aku tak perasan yang baby dah berhenti bernafas sampailah dia keluar sendiri. Untuk kes kedua pula aku mula perasan dan tak sedap hati bila perut aku tak besar2, macam makin lama makin  mengecil. Pada malam 27/6/2012 aku cuba pergi dari satu klinik ke satu klinik untuk scan nak tahu keadaan baby, sebab rasa tak sedap hati sangat lebih-lebih lagi bila ditegur oleh suami dan bibik pasal perut makin kecil. Tapi malangnya tak ada satu klinik pun bukak sebab waktu tu dah pukul 10 malam, pergi hospital swasta pulak mereka tak dapat scan sebab Dr.  pakar dah tak bertugas. Akhirnya buat keputusan esok jelah pegi klinik panel jumpa Dr. Rohaya. Malam tu tido mimpi baby kita sihat siap minum susu botol lagi, jugak dapat lihat wajah  baby comel sangat putih macam Haikal. Tengah malah terjaga, hati rasa senang sangat sebab dapat mimpi indah macam tu.
Esonya 28/6/2012 masa check up dengan Dr. Rohaya , bila Dr. scan je aku dah mula berdebar baby tak gerak pun puas Dr cari nadi tapi tak dapat. Akhir sekali Dr. sahkan baby dah tak bernafas, Ya Allah, terima jelah dengan redha. Kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukannya. “KITA HANYA BOLEH MENTADBIR TAPI TAKDIR DITANGAN ALLAH”.
Kes aku telah direfer ke Hospital Annur dengan Dr. Fatimah Mustafa, baik sangat Dr ni. sebelum tu gi hospital serdang, tapi Dr bagi appointment 2 minggu lagi untuk lihat balik, macam mana tu? . Oleh sebab baby dah cukup sifat Dr. kata kena induce dan lahirkan baby secara normal dan selepas tu baru D&C. Pada 29/6/2012 pukul 7 petang baru selesai semuanya.
Hasil penyiasatan Dr terhadap DNA didapati tiada atau tidak wujud kromosom yang pelik2 ditemui, that mean baby sebenarnya sihat dan darah aku dan suami ok tak ade masaalah, cuma tak ade rezeki. Menurut Dr. Fahmi (Klinik Dr. Rohaya), kes aku ni berkemungkinan berpunca daripada tekanan, kerana menurutnya apabila kita didalam kedaan stress otak secara automatik akan menolak untuk hamil. wallahualam..apapun tetap bersyukur kerana masih diberi nikmat kesihatan dan yang penting masih bernyawa dan terus boleh melihat wajah anak2 dan suami yang tercinta.
Aku juga dapat melihat sendiri baby aku, lengkap sifatnya and he is a boy. Suami juga ada maklumkan dekat aku baby pertama aku juga boy sebab ustaz yang mandikan tu yang cakap. La nape la tak cakap awal2 ? suami cakap dia lupa. Baby lelaki aku dimandikan dan dikafankan oleh ustaz di Pusat Islam UPM dan telah dikebumikan ditanah perkuburan UPM. Samalah macam abangya dikebumikan ditempat yang sama. Ummi namakan kedua-dua hero ummi Muhammad Syahmi dan Muhammad Umar. Ummi sayang anak2 ummi. Ada rezeki kita jumpa disama Insyaallah….
131020122515
(Gambar Baby Muhammad Umar, almost 4 month dalam dalam perut)
 
131020122516
(Surat refer Dr. Rohaya ke Hospital Annur)
131020122517
(Keputusan DNA- Ujian keatas plasenta mendapati tiada kromosom yang pelik2 ditemui)

Tuesday, 24 January 2012

Aisyah Belajar Membaca dan Mengaji

 

Ummi tulislah citer pasal Aisyah juga….haaah? tercengang sekejap..terfikir mungkin terlalu asyik menulis cerita Haikal terlupa pulak pasal Aisyah. Hmmm sebenarnya ummi tak pernah lupakan Aisyah, malah Aisyahlah yang selalu menceriakan ummi, Aisyah buat ummi selalu berasa syukur lebih2 lagi bila hati tengah sedih mengenangkan nasib Haikal, ummi lihat Aisyah dan berasa syukur sangat Allah unugerahkan seorang puteri yang comel yang boleh menghiburkan hati ummi.

Hmmmm… pasal Aisyah ummi nak citer pasal belajarlah dulu, sekarang Aisyah dah mula boleh membaca dan mengaji syukur sangat2. Ummi ajar sekejapje Aisyah dah boleh ingat. Pada awal umur lima tahun baru ummi masukkan Aisyah ke tadika PASTI, bukan apa pada pandangan ummi, ummi tak nak kacau zaman kanak2 Aisyah biarlah main puas2 dulu. Lagipun nak belajar tak semestinya kena ke tadika. Sebelum Aisyah masuk ke tadika Aisyah dah kenal huruf A-Z, 1-10 dan menyanyi twinkle2 litttle, star baba black sheet,baca doa makan,  kira ok la tu ummi ajarkan? ok sekarang mari kita tengok video Aisyah belajar, teruskan usaha lagi ye sayang moga berjaya bukan sahaja di dunia tapi yang penting sekali di akhirat. Ameeenn…

 

Aisyah belajar baca Bahasa Melayu

 

 

Aisyah belajar baca English

 

 

Aisyah Belajar Mengaji

Sunday, 22 January 2012

Anak Adalah Ujian

Anak merupakan anugerah Allah yang tak ternilai untuk kita di dunia ini. Mempunyai anak memang impian semua pasangan yang telah berkahwin. Tapi ketahuilah hakikat sebenarnya kehadiran anak dalam hidup kita merupakan ujian daripada Allah untuk kita. Perkara ini dapat disokong melalui ayat al-quran seperti berikut:

“Dan ingatlah bahwa hartamu dan anakmu adalah ujian bagimu (Al Anfal:28)”.

Ayat ini benar-benar menyedarkan aku bahawa kehadiran Haikal sebenarnya sememangnya telah ditetapkan oleh Allah untuk aku dan keluarga sebagai ujian. Begitu juga dengan ayat ini:

"Tidak ada suatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu (At Taghaabun:11)”


Bagi aku ujian yang dilalui ini menandakan Allah masih sayang pada ku, dia tidak mahu aku hanyut dengan kepalsuan dunia yang tidak menjanjikan apa2. Ada pendapat menyatakan ujian ni merupakan balasan dosa aku, sedihkan bila orang cakap macam tu, tapi mungkin betul juga cakap dia, aku cuba positifkan diri aku dengan meyakinkan diri ini bahawa ujian ini adalah kifarah dosa aku. Jika aku bersalah ampunkan dosa aku ya allah dan berharap engkau hadirkanlah hidayah ke dalam hati ini.  Aku juga yakin pasti ada hikmah dan kurnia Allah pada aku disebalik semua ini, bukankah itu tanda kasih sayangnya? dan dia mengetahui apa yang terbaik untuk diri aku.

Selain itu, menerima hakikat diri ini sebagai hamba kepadanya merupakan ubat yang paling mujarab untuk kita menerima setiap ujiannya. Perkara ini lah aku sematkan dalam diri supaya tidak terlalu sedih atau kecewa. Begitu juga, pendapat menyatakan anak adalah amanah untuk kita dan mereka adalah milik Allah sepenuhnya seperti kita juga.

Tapi adakah bila kita di uji dengan mempunyai anak yang sakit atau cacat baru dikatakan kita sedang diuji. Adakah mereka yang dikurniakan dengan anak yang comel, cerdik, sihat dikatakan tidak diuji? Ujian Allah datang pada hambanya dalam pelbagai bentuk terpulang pada kita bagaimana cara kita untuk menanganinya. Paling penting adalah berpegang pada pendirian bergantung sepenuhnya kepada Allah tidak kira semasa suka atau duka.

Wallahualam…

Saturday, 21 January 2012

Pengiraan Umur Haikal

Pada 11 Januari 2012, kami sekeluarga telah diarahkan oleh Hakim untuk hadir ke mahkamah untuk membantu kes pengurusan Haikal. Sebenarnya ini adalah pengalaman pertama buat kami menjejakkan diri ke mahmakah, rasa gerun pun ada.

Kesimpulannya, hakim memaklumkan bahawa hospital Kuala Lumpur telah mengaku bersalah dan akan menaggaung ganti rugi atas kelalaian pihak mereka sehingga menyebabkan Haikal mengalami kerosakan otak. Namun begitu, hospital Putrajaya tidak mengaku terdapat kelalaian ketika menyambut kelahiran Haikal, dengan menyatakan Haikal tidak mengalami sebarang kecacatan semasa lahir yakni Haikal merupakan bayi yang sihat semasa lahir kecuali mempunyai masaalah bahagian pernafasan sahaja.

Sehubungan dengan itu, Hakim telah mengarahkan semua pakar perubatan untuk datang ke mahkamah untuk melihat balik sekiranya terdapat kelalaian oleh hospital Putrajaya. Selain itu, mahkamah telah menetapkan perbicaraan akan dijalankan pada februari depan.

Apa yang menyedihkan diri aku adalah ketika semua pihak masih tidak dapat menetapkan jangka hayat Haikal bagi memudahkan tuntutan dibuat. Ada yang mengatakan Haikal boleh hidup sehingga 50 – 60  tahun dan ada yang mengatakan Haikal hanya boleh hidup sehingga 15-20 tahun sahaja. Bagi seorang ibu bukanlah tuntutan itu yang menjadi keutamaan tapi rasa sebak yang amat sangat bila semua orang membicarakan jangka hayat anak yang disayangi.Hati ini sebak tersangat2 ketika itu, rasa mahu keluar dari situ pun ada tidak mahu mendengar semua yang dibicarakan.

Tapi sebagai seoarang ibu sudah tentu aku akan mendoakan agar anak yang amat dicintai ini sentiasa sihat dan panjangkanlah umurnya. Bukan itu sahaja, panjangkan jua umur ku supaya boleh terus menjaga Haikal…Ameeennnn…

110120121176
(Kami semasa di Mahkamah Jalan Duta)

Monday, 16 January 2012

Tahajjud Cinta Untuk Haikal



Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga

ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

Today is My Birthday…

Hari ni  16 Januari 2012 genap umur aku 33 tahun, alhamdulillah syukur sangat setelah menempuhi segla ujian Allah masih panjangkan usia aku, terima kasih  ya Allah. Rasa sayu sangat bile menerima banyak ucapan dari rakan2 melalui FB dengan memberi kata2 semangat dan tidak kurang jugak yang mengucapkannya melalui private massage dan Google  Chat. Terasa diri bukan sorang tapi masih ada ramai rakan dan sahabat yang sudi memberi sokongan. Paling best Shira belanja makan KFC dengan slice a cake, comel sangat keknya kecil tapi amat bermakna buat aku. Sayang Shira, k.min tahu walaumacam manapun She, She ada sekeping hati yang baik. Juga untuk seorang sahabat ni yang memberi ucapan melalui Google Chat, terharu dengan kata2nya walaupun tak rapat tapi still boleh jadi sahabat yang baik. Terima kasih ya Allah, sesungguhnya sahabat merupakan sebuah anugerah yang tak terhingga pada diri aku yang serba kekurangan ini.
Ok itu citer FB dan kat ofis, balik dari sana suami tercinta telah meraikan ulang tahun dengan memberi bunga, tiga kuntum  “i luv u”  katanya. Aisyah pilih kek kecik macam dia jugak, kami makan kat paparich. Balik dari makan baru potong kek sebab nak sambut dengan Haikal, sebenarnya susah sikit bawa Haikal lagi pun waktu tu time dia makan tak leh kacau.
Hmmmmm, sambutan yang sangat sederhana tapi amat bermakna untuk diri ini. Bersempena dengan birthday ni aku berdoa semoga keluarga ku sentiasa di dalam rahmatnya, keredhaan  dan lindungannya. Juga untuk sahabat dan rakan2.
Satu pinta ku lagi pada Allah “Ya Allah panjangkan umurku supaya ku dapat memelihara dan menjaga amanahmu yang sangat istmewa iaitu Haikal”
160120121193
(Birthday kek dari Shira…thanks..luv u..)

160120121195
(Gift from husband and children)
Image0764
(Makan kat PapaRich)
Image0766
(Thanks sayang for everything)
160120121210
(Terima kasih ya Allah atas dua anugerah ini)

Saturday, 14 January 2012

Keguguran

Malam tu (21 /12 /2011) teringin sangat nak makan fish & chip sebab sehari sebelum tu ada lawatan tapak (pasal keja) kat negeri Sembilan. Kami telah disajikan dengan makan di Mary Brown dan aku telah order fish & chip bersama teh tarik. Ya allah sedapnye rasa sehingga balik dari sana asyik teringat-ingat je. Detik hati ini berkata mungkin baby kat dalam perut ni yang nak, kira aku mengidam la tu. Aku mengandung  dah 14 minggu waktu tu. Sebenarnya kandungan ketiga ni memang menggembirakan seisi keluarga maklumlah dah nak masuk 4 tahun baru mengandung balik. lagi satu aku sangat2 bersyukur kerana setelah pelbagai cabaran yang dilalui oleh kami sekeluarga bersama Haikal akhirnya Allah bagi lagi rezeki, memang bahagia sangat ditambah pulak dengan Aisyah yang sememangnya suka sangat nak adik baru.
Siang itu, aku minta Ayu dan shira bawakan aku ke Mary Brown UPM, mengidam punya pasal mereka bawalah aku tapi sampai kat sana restoran tu dah lama tutup. Makan KFC je lah tengahari tu. Malam tu En. suami cari jugak mana restoran yang berdekatan akhirnya dapat jugak kat South City Plaza Seri Kembangan. Ya allah rasa puas sangat makan fish& chip, memang sedap sambil aku mengurut perut yang semakin besar dan berkata akhirnya dapat jugak anak ummi makan ye. Lepas beli sedikit barang dapur kat Giant aku dan suami pun pulang. Aisyah tak ikut kebetulan tidur awal. Sampai rumah dalam pukul 9.
Dalam pukul 10 aku rasa sakit perut, rasa macam nak buang air besar je terus ke toilet. ingatkan lega pas tu tapi sakit tu datang balik. Tapi kali ni aku rasa bukan sakit perut tapi rahim aku yang sakit. Suami cakap tak ape kot gi tido la awak tu letih. Memang bulan ni aku keletihan sebab dua kali outstation ke PD dan Melaka. Aku pun gi la tido, makin lama aku rasa makin kuat pulak sakit, kadang2 rasa cam sakit kontraksi nak bersalin. Makin lama makin kuat.  Pukul 12 masih lagi sakit, aku mengadu kat suami sakit sangat jom kita gi hospital tapi tak nak hospital gomen nak gi swasta, suami kata ish awak ni tak pe hospital serdang dekat je. Aku tak berapa setuju dengan suami, dalam hati aku rasa mungkin tak ade apa2 kot, mungkin letih ke atau sebab makan tadi ke. Aku bangun nak gi bilik air, rasa cam nak bersihkan diri dan nak solat sebab tadi balik terus tido sebab nak tahan sakit. Aku bangun je rasa cam air ketuban pecah terus bukak seluar bukan air ketuban tapi darah, ya allah apa ni? aku jerit terkejut dan rasa ketakutan. aku masuk bilik air pastu rasa cam ada daging lembut keluar. ya allah babay aku. Antara sedar tak sedar,panik ketakutan aku gagahkan diri minta suami call ambulan dia pun dah ketakutan tengok baby tu dan darah yang banyak. Aku bersihkan diri dan minta suami ambil baby tu kat lantai bilik air, sekejap tu ambulan datang dan aky dimasukkan ke bahagian separa kecemasan dibahagian hospital serdang.
Sampai kat sana memang darah keluar tak henti2 banyak sangat dan doktor telah melakukan pemeriksaan dan ketika itu aku rasa darah berketul-keluar banyak sangat  menurut doktor itu adalah uri atau plasenta.  Dalam pukul 3 pagi aku dimasukkan ke wad 6B sebab doktor kata macam ada incomplete abortion, mungkin esok kena buat D&C kalau masih lagi tak keluar semua. Malam tu aku diminta berpuasa start pukul 4 pagi. Suami pegi belikan roti dan air bagi aku makan katanya takut lapar  nanti kena puasa. Malam tu aku tido dalam kesakitan yang amat, tapi pendarahan agak berkurangan. Esoknya setelah scan doktor kata memang kena buat D&C. Pagi sebelum itu, suami ke masjid UPM mennguruskan pengkebumian baby kami. Baby sebenarnya da cukup sifat, dah ada kaki,tangan, mulut mata hidung, oleh itu menurut ustaz baby perlu dimandikan dikafankan tapi tak perlu disembahyangkan kerana tidak ada roh kerana tak cukup 4 bulan (16 minggu) lagi.
image
(2 minggu sebelum tu sempat gi scan- doktor kata baby sihat, ini jelah kenangan yang ada untuk dia…)

image
(Tinggal kenangan – dah buat kad merah)
Ji tak pe ye…lain kali kita cuba lagi dapatkan baby, kata aku pada suami. Eh tak pe lah kan semua yang ada kat dunia ni milik allah..tak pe jangan sedih semua tu kehendak allah kita tak ade kuasa sambil mengusap-usap rambut aku. Sebenarnya next apoointment pemeriksaan baby adalah 7/1/2012, doktor kata boleh tengok jantina,  doktor juga pesan bawa Aisyah sekali boleh dia tengok mesti dia seronok, tapi tak ade rezeki tak pe ye Aisyah nanti dapat adik lagi…
231220111140
(Masa kat Hospital Selepas D&C – aku rasa muka aku masa ni sebijik macam arwah mak aku masa sakit melawan barah suatu ketika dahulu)

Thursday, 12 January 2012

Saya Sayang Awak

Ji…min sayang sangat dekat ji…ji baik sangat untuk Min..apa sahaja kehendak Min ji akan turutkan…selalu akan layan setiap kerenah dan kedegilan Min…
Ji…terima kasih atas segalanya..Min sayang dan sangat2 menyintai diri ji..dan maafkan segala kekurangan diri ini..Insyaallah Min akan sedaya upaya memperbaikinya…
Sesungguhnya cinta kitalah membuatkan anak2 kita bahagia..khususnya untuk Haikal…
Min tujukan lagu ni untuk ji….Min tahu jika tidak hari ini..suatu hari ji pasti akan bukak blog ni…

KAMI KINI

Hmmmmm..rasanya memang dah lama tak menulis, mmmm adalah dalam 7 bulan memang banyak perkara yang berlaku dalam 7 bulan..suka duka hmmm tapi yang penting syukur pada Allah kerana memberi kesihatan yang baik pada diri ini dan paling penting Haikal dan Aisyah pun sihat dan gembira. Untuk suami tercinta Alhamdulillah rasanya makin hari makin rasa cinta makin mekar. Betul kata orang bila kita dilanda musibah banyak hikmah akan dapat dan salah satunya yang ku rasa adalah adalah cinta aku pada suami semakin kuat dan berdoa juga dia juga menyintai diri ini seadanya. Kata orang juga salah satu cara Allah nak tunjukkan kasih sayangnya adalah dengan meletakkan rasa cinta dan sayang si suami pada isterinya. Alhamdulillah
110120121174(Anak-anak dan suami sumber kekuatanku – pic ni diambil oleh bibik)
171220111091(Dua lelaki yang penting dalam hidupku kini)
171220111088(Ummi sayang kamu semua)
Haikal sekarang dah semakin bijak, dah pandai tunjukkan apa yang dia suka ataupun tidak. Hari minggu lepas aku ada belikan dia sebuah basikal baru, kesian tengok dia terkebil2 lihat kakaknya naik basikal. Tapi ntah nape dia tak suka, tengok basikalpun terus nangis..sampai sekarang pun cam tu jugak, berkerut2 kening tak nak naik. Suka tengok katun, Upin-Ipin, Sponge Bob dan Wonderpet memang favoratelah. Kalau kia orang ubah chanel siaplah nangis pastu merajuk panjang. Dah boleh meniarap tapi tak kedepan tapi dia akan gulingkan badanya sehingga tempat yang nak dituju.
image(mula2 je suka pastu dah tak suka naik)
22052011348(Suatu hari nanti pasti Haikal boleh berjalan)
23072011523(Anak ummi pun nak main bola)
171220111082(Haikal jugak dah mula suka jalan2 sekarang)
Aisyah tahun ni masih tadika umur 6 tahun. Insyaallah tahun depan masuk darjah satu..aku merancang nak masukkan Aisyah sekolah private asas agama biarlah bayar lebih sikit, biarlah susah nak gi hantar amik yang penting dia dapat asas agama dan harap dapatlah jadi wanita solehah. Aisyah seperti biasa memang seorang petah bercakap dan sangat periang, sebenarnya Allah ni adil dalam duka dia anugerahkan puteri macam Aisyah nak hiburkan hati kami. Satu kelebihan dia ni, dia mempunyai sikap memujuk dan meyakinkan aku bila saat2 aku kesedihan. Tau2 je dia yang aku akan sedih pasal Haikal, dan ayat buat aku tenang bila dia cakap “ummi janganlah sedih..Allahkan ada..Allah bagi sakit..Allah bagi sihat..Aisyah kan ada..” sambil mengusap2 badan belakang aku.
181220111113(Melihat dirimu ummi ceria)
181220111133(Sayang anak ummi)
image(Syukur dikurniakan sepasang cahaya mata yang merawat hati dan menceriakan diri ini)
Oklah rasa setakat ni dulula entry kali ni..lepas ni akan aktif balik menulis..bagi ku menulis ni salah satu medium untuk redakan segala kegelisahan dan kesedihan yang melanda...
Wassalam...
296428_10150276640848037_752643036_7920409_5734483_n(My Soul)